TBMM Başkanı Şentop, Maraş ve Kıbrıs kararına tepki gösterdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

TBMM Başkanı Şentop, Maraş ve Kıbrıs kararına tepki gösterdi



[ad_1]

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Parlamentosu’nun Maraş ve Kıbrıs kararına tepki gösterdi.

Şentop, “Söz konusu karar, içerdiği suçlamalar ve hasmane tutumla Türkiye’yi hedef almakta ve Kıbrıs Türk halkının iradesini daha önce de birçok kez olduğu gibi görmezden gelmektedir” dedi.

Şentop, Maraş üzerinde yapılacak tasarruflarda tek söz sahibinin, Maraş üzerindeki egemenliği tartışmasız olan KKTC yönetimi olduğunun da altını çizdi.
******************************SESLİ BANT*********************
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilen kapalı Maraş ve Kıbrıs meselesine ilişkin tasarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, tepki gösterdi.

Şentop, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun, Türkiye ile ilişkilerine ve yapıcı gündeme zarar veren adımlarına bir yenisini daha eklediğini belirtti.
Şentop, “Söz konusu karar, içerdiği suçlamalar ve hasmane tutumla Türkiye’yi hedef almakta ve Kıbrıs Türk halkının iradesini daha önce de birçok kez olduğu gibi görmezden gelmektedir.Somut hatalar, ön yargılar ve haksız iddialar barındıran bu kararın, mevcut ilişkilere ve Kıbrıs meselesinde kalıcı bir çözüme hiçbir katkısının olmayacağı açıktır” dedi.

Şentop, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerler üzerine inşa edildiği savunulan Avrupa Birliği’nin gündeminin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından rehin alındığını da vurgulayarak, bu iki ülkenin Kıbrıs konusundaki dayatmacı ve uzlaşmaz tavrının, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda oynayabileceği yapıcı role katkı sunmayacağı ifade edildi.

“Kararda, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına yönelik bir çağrının yapılması ise Avrupa Birliği’nin Türkiye ile arasına mesafe koymak için yeni gerekçeler yaratmaya çalıştığı izlenimi edinmemize sebep olmuştur” diyen Şentop, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yöneticileri ve vatandaşlarının geçmişin acı dolu hatıralarına rağmen her fırsatta büyük bir olgunluk göstererek adada kalıcı barış ve çözüm için desteklerini ortaya koyduklarına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler nezdinde yapılan görüşmeler ve 2004 yılında yapılan referandumda çıkan sonucun bu iradenin en somut göstergesi olduğuna işaret eden Mustafa Şentop, Kıbrıs Türkü’nün çözüm bulmaya yönelik iradesine rağmen Avrupa Birliği’nin, kendi mevzuatına tamamen ve açıkça aykırı bir kararla Rum yönetimini birliğe kabul ederek, çözüm imkanlarını toptan reddeden bir anlayışa ödül verdiğini de anımsattı.

Şentop, Kıbrıs’ta yaşanan sorunların en önemli müsebbibinin bizzat Avrupa Birliği olduğunu da belirtti.

Şentop, “Bu hasmane tutumun son örneği olarak gördüğümüz söz konusu kararda, Avrupa Parlamentosu’nun Maraş hakkında yaptığı değerlendirmeler, Avrupalı siyasilerin gerçeklerden ne kadar uzak, Rum Yönetimi tarafından yapılacak manipülasyona da ne kadar açık olduğu ifşa olmuştur. Altını çizmek isteriz ki Maraş üzerinde yapılacak tasarruflarda tek söz sahibi, Maraş üzerindeki egemenliği tartışmasız olan KKTC yönetimidir” dedi.

Bölgenin ihya edilmesi, canlandırılması ve turizme kazandırılmasının hak sahiplerinin tamamına fayda sağlayacağını da söyleyen Şentop, KKTC tarafından alınan kararla yeniden açılan Maraş’ta Kıbrıslı Rumların meşru haklarının da gözetileceği ve bu kararın iki toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir fırsat olacağı vurgulandı.

Şentop, Avrupa Parlamentosu’nun dostane ilişkilere yakışmayan bu kararıyla, Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik verilen dostane mesajları görmezden geldiğini gösterdiğini de belirtti.

Mustafa Şentop, “Türkiye, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmak için niyet ve irade ortaya koyarken Avrupa Parlamentosu’nun aldığı yersiz kararlar, maalesef ilişkilere gölge düşürmektedir. Türkiye – AB ilişkilerinin, AB üyesi bazı ülkelerin münferit menfaatlerine ve temelsiz iddialarına odaklanan kararlara ve ön yargılarına kurban edilmeden hakkaniyet çerçevesinde ele alınması ve Avrupa’nın aklıselim içinde davranması en içten temennimizdir. Son olarak, buna benzer kararların Türkiye’yi ve KKTC’yi egemenlik haklarını kullanmaktan alıkoyamayacağının, tehdit dilinin tarafımızca kabul edilemez olduğunun kayda geçirilmesini dileriz” dedi.

AP kararına tepki
TBMM Başkanı Şentop, Maraş ve Kıbrıs kararına tepki gösterdi
“Kıbrıs Türkü’nün iradesi daha önce olduğu gibi görmezden geliniyor”
“Maraş üzerinde yapılacak tasarruflarda tek söz sahibinin, KKTC yönetimidir”

A.A/süs



[ad_2]