Pile’deki Kıbrıslı Türkler geçişlerde uygulanacak kurallara tepki gösterdi : Eylem hazırlığı var – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTCManşet

Pile’deki Kıbrıslı Türkler geçişlerde uygulanacak kurallara tepki gösterdi : Eylem hazırlığı var

Pile’deki Türkler ve Güney Kıbrıs’ta çalışanlar eylem yaptı

Kuzey’deki işine geri dönmek isteyen Pileliye “taahhütname imzalama” ve “cep telefonuna takip sistemi yükleme” zorunluluğu getirilecek olması, halkı isyan noktasına getirdi. Bir grup Pileli, köy meydanında toplandı.

Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği koşullara uyulması kaydıyla Kuzey Kıbrıs’a geçişleri bugün başlıyor.

Kuzey’de çalışan Pileliler ile ilgili, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Kurul, uyulması zorunlu olan söz konusu kuralları bu akşam saatlerinde netleştirdi ve Pile’nin Kıbrıslı Türk muhtarı üzerinden halka sundu.

Kıbrıs Postası’ndan Ertuğrul Senova’nın haberine göre  uyulması gereken kurallar, Pile’deki Kıbrıslı Türk halkın tepkisine neden oldu.

Kuzey’e geçip iş başı yapmak isteyen Pileliler için “zorunlu” hale getirilen kurallar arasında; taahhütname imzalamak ve cep telefonlarına “GSM operatörleri aracılığı ile bir takip programının yüklenmesi” gibi maddeler bulunuyor.

HALKIN BİR KISMI İSYAN ETTİ, BARİKATA YÜRÜMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR

Edinilen bilgilere göre söz konusu kurallara tepki gösteren bir grup Pileli, barikata giderek eylem yapma kararı aldı. Köy meydanında toplanan kalabalık grup, şu sıralar eylemin “bugün mü, yarın mı” yapılması konusunda toplantı halinde.

MUHTAR YARINI BEKLEME DÜŞÜNCESİNDE

Öte yandan Kıbrıs Postası’na konuşan Pile’nin Kıbrıslı Türk muhtarı Veysal Güden ise, söz konusu eyleme dahil olmadığını, alınan kararların Bakanlar Kurulu onayından geçmediğini ve yarın tüm köylünün fikrini aldıktan sonra atacağı adımları kararlaştıracağını ifade etti.

ALINAN KARARLAR…

Alınan kararlar uyarınca, kamu çalışanı olan Pileli için Bakanlar Kurulu’na “Haziran ayı boyunca kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasına yönelik karar alınması” yönünde bir tavsiye kararı gönderilecek.

Öte yandan özel sektör çalışanı veya kendi iş yeri bulunan Pileli içinse daha katı kurallar mevcut.

Şöyle ki; özel sektör çalışanı Pileli, “hiçbir Rum ile temas kurmayacağı” yönünde bir taahhütname imzalamak zorunda. Söz konusu taahhütnamede, şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu taahhütname, Kuzeye Çalışma maksadı ile gidecek olan kişilerin kendilerinin veya yaşadıkları ikametgah içerisinden herhangi birisinin Güney Kıbrıs’a gitmeyeceğine veya Rumlar ile temas kurulmayacağına dair bir taahhüt olacaktır.”

Öte yandan Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gidecek olan kişilerin cep telefonlarına “GSM operatörleri aracılığı ile bir takip programının yüklenmesine karar verildiği” de öğrenildi.

Pek çok Pilelinin tepkisini çeken bu karar, “özel hayatın gizliliğinin ihlalini” barındırıyor. Zira böylesi bir karar ancak mahkeme kararı ile alınabilirken, hayatını idame ettirmek için para kazanmak zorunda olan Pileli, “ya ekmek, ya gözetlenmek” arasında bir seçim yapmak zorunda…

Kaynak: Kıbrıs Postası – ERTUĞRUL SENOVA

DT Kıbrıs Haber