Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş törenlerle anılıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş törenlerle anılıyor




Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 9’uncu ölüm yıl dönümünde anılıyor.

Denktaş için ilk tören, Rauf Raif Denktaş Anıtı önünde saat 10.08’de yer aldı.

Tören, anıta sunulmasıyla başladı.

Anıta ilk çelenk Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ardından da Rauf Denktaş’ın ailesi tarafından konuldu.

Sonrasında ise Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi ve yarıya indirildi.

Törende daha sonra, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Anıt Özel Defterini imzaladı.

Tatar Anıt Özel Defterinde, “Dava arkadaşlarınız ile birlikte verdiğiniz mücadele sonrasında, Kıbrıs’ın bir Helen adası olması önlenirken, Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine kavuşmuş, onur, gurur ve güç kaynağımız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur” ifadelerine yer verdi.

Törende konuşan Rauf Raif Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş, “On’suzluğu 9 yıldır yaşıyoruz, eksikliğini içimizde hissediyoruz” ifadelerini kullanarak Rauf Denktaş’ın, herkesin zor zamanında sığındığı güçlü bir liman olduğunu söyledi.

“O hiçbir koşulda gelecekten umudumuzu kaybetmememizi sağlayan liderimizdi” diyen Serdar Denktaş, Rauf Denktaşın halkına, davasına devletine ve Anavatanına hiçbir zaman sırt dönmediğini anımsattı.

Serdar Denktaş, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın fikirlerine ve duruşuna katılan veya katılmayan herkesin saygısını kazanan bir lider olduğunun da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaşı sevgi, saygı, minnet ve hürmetle andıklarını söyledi.

Denktaşın, Kıbrıs Türkünün en karanlık günlerinde etkin ve kararlı bir rol üstlendiğini vurgulayan Tatar, Dr. Fazıl Küçük ile birlikte verdikleri mücadele sayesinde bugünlere gelindiğini anlattı.

Aynı zamanda bir avukat ve sonrasında bir savcı olan Rauf Denktaş’ın, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ni oluşturan Anayasa’ya yaptığı katkıların da iyi bilindiğini kaydeden Tatar, bunlardan en önemlilerinin, Kıbrıs Türk halkının hakları ve Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs’taki Garantörlük hakları çerçevesindeki etkin ve fiili garantisi olduğunu söyledi.

Rauf Denktaş’ın bir cesur yürek karakteriyle, müzakere masasında Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarını nasıl savunduğunun çok iyi bilindiğini dile getiren Tatar, halkının tama onayıyla kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Annan Planı dönemindeki duruşu ve söylemleriyle tarihe geçtiğini kaydetti.

“Onun ısrarala üzerinde durduğu egemenliği ben bugün dünyaya haykırıyorum” diyen Tatar, Kıbrıs’ta, Crans Montana’dan sonra ancak yanyana yaşayan iki devlet ve egemen, eşitlik temelinde bir çözümün mümkün olabileceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Rauf Raif Denktaş Anıtı önündeki tören sona erdi.