İngiltere’de gösteriler sebebiyle heykeller koruma altına alınıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

İngiltere’de gösteriler sebebiyle heykeller koruma altına alınıyor

İngiltere’de gösteriler sebebiyle heykeller koruma altına alınıyor


İngiltere’nin başkenti Londra’da eski Krallar ve eski Başbakan Winston Winston Churchill’in heykelleri ile bir anıtın ardından Hindistan ve Güney Afrika’nın efsanevi liderleri Mahatma Gandhi ve Nelson Mandela’nın heykelleri de korumaya alındı.
Londra’da bugün hem ırkçılık karşıtlarının hem de son zamanlarda ivme kazanan bu harekete tepki gösteren aşırı sağcıların gösteri düzenlemeleri bekleniyor.

İki tarafın karşıya karşıya gelmesi durumunda arbede yaşanmasından endişe edilirken, Londra Belediyesi göstericilerin heykellere zarar vermemesi için harekete geçti.
Eski Başbakan Winston Churchill’in heykelinin demir panellerle korumaya alınmasıyla başlayan süreçte, Başbakanlık önündeki şehitler anıtı ile Trafalgar Meydanı’nda bulunan Kral 2. James, Kral 1. Charles ve ABD’nin kurucusu George Washington’a ait heykeller de plakalarla çevrelendi.

Akşam saatlerinde ise Parlamento Medyanı’nda bulunan Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandhi ve Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın heykelleri aynı şekilde korumaya alındı.
Aşırı sağcıların Churchill’in heykeline geçen hafta zarar verilmesine tepki olarak Gandhi ve Mandela’nın heykellerini hedef almasından korkulduğu değerlendiriliyor.

İngiltere’de geçen hafta başlayan ırkçılık karşıtı gösteriler sırasında Bristol kentindeki bir köle tacirine ait heykel, devrilip denize atılmış, Londra’da da bir köle sahibini tasvir eden heykel de yetkililerce kaldırılmıştı.

Son olarak da önceki gün izci teşkilatının kurucusu Robert Baden-Powell’ın heykelinin geçici olarak kaldırılmasına karar verilmişti.
Irkçılık karşıtı aktivistler ülkenin köle ticareti ve sömürgeci tarihiyle bağlantılı heykellerin kaldırılmasını talep ediyor.

 

(BRT/AA)