“İngilere’de bekletilen cenazeler konusu yakında belgesel olur “ – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

“İngilere’de bekletilen cenazeler konusu yakında belgesel olur “

 

İngiltere Kıbrıs İslam Cemiyeti El Haşim Vakfı Başkanı Huseyin Haşim El Bakayi, DT Kıbrıs Haber’e Kıbrıslı Türklerin KKTC’ye gönderilmesi beklenen  cenazeleriyle ilgili  konuştu.

Covid-19 salgını nedeniyle İngiltere’de yaşamını yitiren bazı Kıbrıslı Türklerin cenazelerinin KKTC’ye gelememesi ve orada yaşayan ailelerin yaşadığı üzüntü devam ediyor. 18 Kıbrıslı Türk’ün cenazeleri ülkemize gönderilmeyi bekliyor. Bu cenazelerden 7 tanesinin Covid-19 ‘dan hayatını kaybettiği biliniyor.

Konuyla ilgili DT Kıbrıs Haber’den Didem Gürses’e  konuşan Kıbrıs İslam Cemiyeti El Haşim Vakfı Başkanı Huseyin Haşim El Bakayi Kıbrıslı Türklerin acılı ailelerinin sıkıntılarını dile getirdi.

“Kıbrıslı Türkler unutulmuş bir toplum olduklarını düşünüyor ”

El Bakayi,  Covid-19 nedeniyle KKTC’ye gidecek cenazelerin bekletilmesinin ailelerin psikolojik durumunu  çok kötü etkilediğini  ve  tedirgin olduklarını, Kıbrıslı Türklerin KKTC Hükümetini yanlarında görmek istediklerini belirterek şunları ifade etti;

“Kıbrıslı Türkler cenazelerin memleketlerine gönderilmemesi nedeniyle ,biz unutulmuş bir toplumuz diyerek neden böylesi durumlara karşın hükümetin önlem almadığını sorguluyorlar.

Niye Türkiye vatandaşları ülkelerine Türkiye’ye giderek toprağa verildiler. Biz neden unutulduk diyerek isyan ediyorlar. Sürekli hükümet yetkilileri ile görüşmeye çalışıyorlar. Hükümet yetkilileri ve Sağlık Bakanından en kısa sürede net bir cevap bekliyorlar. “

“Cenazeler konusu yakında belgesel olur “

El Bakayi, bir çok uluslararası kanalın konuyu gündeme taşımak için kendileri ile görüşmeler yaptığını belirterek, yakında bu durumun bir belgesel yapımı olabileceğini kaydetti.

“Sadece BBC değil, Reuters gibi birçok haber ajansı camilere gelerek bizlerle röportaj yaptı. Ben inanıyorum ki BBC bu konuda bir belgesel hazırlayacaktır. Birçok uluslararası kanal cenazeler konusunu takip ediyor.

“Salgın nedeniyle hayatını kaybedenler için karar üretilmeli “

Buradan hükümete seslenmek istiyorum biraz daha duyarlı bir karar aldınız ve covid dışı vefat edenlerin cenazesi KKTC’ye gidebilecek. Ancak salgın nedeniyle hayatını kaybeden  bu insanlar da artık memleketlerinde gömülmelidir. Bu konuda karar üretilmelidir.

“Yaşanan ölümler büyük yaralar açtı “

Empati yapmak lazım buradaki halkımız yalnız olduklarını değil, KKTC hükümetinin yanlarında olduğunu hissetmeli. Bu salgın ve yaşanan ölümler insanlar üzerinde çok büyük yaralar açtı. Kıbrıslı Türkler Hükümeti yanlarında hissetmelidirler. Artık bu insanlar daha çok acı çekmesinler. En yakın zamanda tüm cenazelerin memleketlerine ulaşmasını diliyorum.

Vefat eden kişilerin camilerde bekletilirken kira bedeli gibi bir durum olmadığına da değinen Haşim El Bakayi, bu duyarlılık gerektiren bir konu sadece kargo bedeli olacaktır  ve cenaze hazırlıkları için belli bir ücret olacaktır. Cenazelerin bekletilmesi için bir ücret söz konusu değildir açıklamasında bulundu.

 

DT Kıbrıs Haber