Gezici Anketi: Tatar ikinci turda önde – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Gezici Anketi: Tatar ikinci turda önde

Gezici Anketi: Tatar ikinci turda önde


Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat Gezici, 2020 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yapılan araştırmada çıkan sonuçları düzenlediği basın toplantısında duyurdu.

 

Ankete göre katılımcıların, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istersiniz?” sorusuna ilk turda bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’ya yüzde 33.4, UBP Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’a ise yüzde 32.1 oranında oy vermek istediği belirlendi.

 

Katılımcıların “2020 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim ikinci tura kalırsa, kime oy vermek istersiniz?” sorusuna ise yüzde 50.8 ile Ersin Tatar’a, yüzde 49.2 ile de Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediği ortaya çıktı.

 

Araştırmaya katılan KKTC halkının, yarın milletvekili seçimi olsa oyunu nasıl kullanmak istediğine ilişkin dağılımı ise şöyle:

 

Yüzde 38.9 UBP, yüzde 26.4 CTP, yüzde 9.9 HP, yüzde 8.7 YDP, yüzde 7.3 TDP, yüzde 6.2 DP, yüzde 1.9 TKP-YG ve yüzde 0.7 MDP.

 

Araştırmaya katılan KKTC halkının, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak Cumhurbaşkanı’ndan beklentilerinin neler olduğuna ilişkin dağılımı şöyle:

 

Kıbrıs sorunu konusunda çözüm bulması yüzde 62.9, ekonomiden anlaması yüzde 58.6, Kıbrıs Türk kültürünün korunmasına önem verilmesi yüzde 53.5, Türkiye ile iyi ilişkiler kurması yüzde 77.1, iç ve dış sorunları halledebilmesi ve hükümetle birlikte çalışması yüzde 53.6, Rum tarafı ile iyi ilişkiler kurması yüzde 10.3, Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler kurabilmesi yüzde 19.5, alt yapı çalışmalarına çözüm sunması yüzde 40.1, sağlık yüzde 39.2 ve eğitim yüzde 33.3..

 

 

 

 

 

Araştırmaya katılan KKTC halkına Mavi Vatan içerisinde Türkiye’nin KKTC halkının haklarının korunması için sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını nasıl değerlendirdiği sorulduğunda ise halkın yüzde 76.8’i desteklerken, yüzde 13.4’ü desteklemediğini belirtti. Yüzde 9.8’lik kesim ise fikri olmadığını kaydetti.

 

Türkiye’nin garantörlüğü konusunda halkın ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 81.1’i aynen devam etmesi; yüzde 4.1’i iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Yüzde 4.9’u ise AB ve BM’nin garantör olmasından yana görüş belirtti.

 

 

İşte Anket Sonuçları:

 

GEZİCİ AĞUSTOS KKTC ARAŞTIRMA