Corona virüs mutasyon geçirdi! Yeni hali 10 kat daha bulaşıcı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
DünyaKorona VirüsManşet

Corona virüs mutasyon geçirdi! Yeni hali 10 kat daha bulaşıcı



Corona virüs mutasyon geçirdi! Yeni hali 10 kat daha bulaşıcı

Birçok ülkede corona virüse karşı aşı ve ilaç geliştirme çabaları devam ederken, bilim insanlarından gelen açıklama endişe yarattı. Virüsün mutasyona uğradığını söyleyen uzmanlar, D614G adı verilen yeni halinin şu ankinden 10 kat daha bulaşıcı olduğunu açıkladı. Sevindiren haber ise yeni virüsün çok daha öldürücü etkiye sahip olmaması…

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını, tüm dünyaya yayıldı. 213 ülkede toplam 22 milyon 69 bin 115 kişiye bulaşan virüs, 777 bin 751 can aldı.

En çok vaka 5 milyon 612 bin 27 kişi ile ABD’de görüldü. ABD’yi 3 milyon 363 bin 235 vakayla Brezilya ve 2 milyon 701 bin 604 vakayla Hindistan takip ediyor.

Her geçen gün artan vakalar ve ölümleri engellemek için birçok ülkede aşı geliştirme çalışmaları devam etse de henüz ortada somut bir sonuç yok. Rusya’nın geçen hafta açıkladığı ve tescil ettiği Sputnik V adlı aşı ise klinik testlerinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle, hem tartışma yarattı hem de birçok uzmandan tepki aldı. Bu sebeple Rusya da aşıyı bulmuş kabul edilmiyor.

Dünya dört gözle corona virüsü yok edecek bir ilaç ve aşı beklerken bilim insanlarından gelen son haber yine korku yarattı.

Sars Cov 2, Aralık 2019’da corona virüs salgını başladığından beri birçok kez mutasyona uğradı. Ancak bunlardan sadece biri, D614G, virüsün davranışını değiştirerek bilim insanları tarafından tespit edildi.

Yapılan son çalışmalara göre temmuz ayı itibarıyla dünyadaki vakaların %97’si artık bu mutasyona sahip durumda.

Uzmanlar bu mutasyonun Vuhan’daki ilk vakalardan bir süre sonra, muhtemelen İtalya’da gerçekleştiğini düşünüyorlar. D614G mutasyonuna ilk olarak şubat ayında Avrupa’da rastlanmış, daha sonrasındaysa tüm dünyada test için alınan sürüntü örneklerinde görülmüştü.

Bilim insanları Covid-19’un mutasyon geçirmiş hali olan D614G’nin, corona virüsten çok daha tehlikeli olduğunu açıkladı. D614G’nin daha tehlikeli olma sebebi ise Covid-19’dan tam 10 kat daha hızlı bulaşabiliyor olması. Bu mutasyonun virüse küresel çapta yayılmaya sebep olabilecek bir biyolojik üstünlük sağladığı düşünülüyor.

Malezya Sağlık Bakanlığı Sars Cov 2’nin bir mutasyonu olan ve Covid-19’a yol açan D614G’yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Buna göre ülkede Hindistan’dan döndükten sonra 14 günlük karantina kuralına uymayan bir lokanta sahibinin, hastalığı bulaştırdığı 45 kişiden en az üçünde D614G mutasyonuna rastlandı.

Ancak D614G mutasyonu çok daha bulaşıcı olmasına rağmen çok daha öldürücü değil. Bilim insanları bu mutasyona sahip Covid-19 vakalarıyla olmayan vakalar arasında daha öldürücü olması adına bir bağ kurmadı. Hatta Singapur Üniversitesi’nden bilim insanlarına göre bu mutasyon, bulaşma hızını artırırken öldürücü olmaktan uzaklaşıyor bile olabilir. Bu da uzmanlara corona virüse çare bulmak için zaman kazandırabilir.

Peki D614G mutasyonu aşı çalışmalarını etkileyecek mi? Bu en kritik sorulardan biri olmaya devam ediyor. Uzmanlar geçirdiği değişikliğe rağmen D614G mutasyonunun var olmasının devam eden aşı çalışmalarına etki etmeyeceği görüşünde. D614G, aşılarda kullanılacak antikor çalışmalarını etkilemiyor. Sadece virüsün viral yükünü artırarak vücutta tutunmasını kolaylaştırıyor.

Bilim insanları bu durumda geliştirilecek Covid-19 aşılarının D614G mutasyonuna sahip Covid-19 hastalarında da işe yarayacağını ve virüsü ortadan kaldıracağını düşünüyorlar.

DT Kıbrıs Haber